AP Poll

I 1936 begyndte nyhedsbureauet AP (Associated Press) at offentliggøre en ugentlig ”poll.” Den var baseret på lister indsendt af forskellige sportsskribenter. Den samlede liste kaldtes og kaldes The AP Poll, og den er stadig den, der tillægges mest vægt udover den, der nu publiceres af The College Football Playoff Selection Committee. Indtil de første CFP rankings udkommer i november, er det typisk AP-rangeringen, der står ved siden af et holds navn, hvis det er i top 25.

AP Poll’en kårer hvert år en mester, og det er oftest den samme som både Coaches’ Poll, tidligere BCS og nu CFP. I tidens løb har AP Poll’en bestået af 25, 10 og 20 hold, og i dag består den af 25. Du kan let finde en liste over de hold, der den pågældende uge også fik stemmer, men man taler kun om top 25, og når et hold er ”ranked,” så menes der, at det er et top 25-hold. Med 128 FBS-hold er det for mange hold en succes i sig selv.

AP Poll’en består af godt 60 sportsskribenter, og anses som værende den mest troværdige poll, men det betyder ikke, at man ikke kan være uenig med, hvem den kalder vinder. Særligt indtil 1964 bestod et kontrovers i det faktum, at man kårede vinderen efter den regulære sæson. Det vil sige, man kunne gå ud og vinde en stor bowl og ikke blive anerkendt for det. I 1964 blev Alabama kåret som vindere foran #2 Arkansas, men i deres bowl-kamp tabte Alabama til #5 Texas, mens Arkansas slog #6 Nebraska. Derfor ændrede man systemet til at inkludere bowls i 1965. I 1965 gik Alabama 8-1-1 før deres bowl, og Michigan State gik 10-0 før deres. I ’64 var Michigan State altså blevet mestre og Alabama #2, men i ’65 talte bowls med, og Alabama vandt deres over #3 Nebraska, mens Michigan State tabte deres til #5 UCLA, og så blev 9-1-1 Alabama mestre foran 10-1 Michigan State. Så rodede man lidt rundt med, hvad man nu lige skulle gøre, og hvad der var mest fair. Fra og med 1968 talte bowls med.

AP Poll’en udkommer før sæsonen (i august) og så hver uge i løbet af sæsonen samt den endelige efter bowl-kampene.

Her er en liste over, hvilke hold, der har ligget flest uger som #1 i AP Poll’en:

(opdateret efter 2015-sæsonen)

 1. Ohio State 105 uger
 2. Oklahoma 101
 3. Notre Dame 98
 4. USC 91
 5. Alabama 74

Her er en liste over, hvem der har været repræsenteret flest uger (husk, der ikke altid har været lige mange hold med):

 1. Ohio State 854 uger
 2. Michigan 807
 3. Oklahoma 783
 4. Notre Dame 767
 5. Alabama 743

Flest uger de sidste fem år:

 1. Alabama 98 (samtlige uger)
 2. Oklahoma 95
 3. LSU 92
 4. Oregon 91
 5. Florida State 87

Og så skal vi måske lige have med her på faldrebet, at Ohio States 2015-hold er det første nogensinde til at få alle førstepladsstemmerne i AP’s preseason poll.

 

Se også: Coaches’ Poll, National Champions, Bowl-kampe, College Football Playoff Rankings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *