BCS

Bowl Championship Series er også kendt som BCS, og the Bowl Championship Series National Championship Game kaldes BCSNCG.BCS

Indtil 1998 kunne man ikke regne med at se #1 og #2 mødes i løbet af en football-sæson. Man vurderede, det ledte til for mange uoverensstemmelser omkring, hvem der nu var de retmæssige mestre (se National Champions). Systemet bestod oprindeligt af fire forskellige bowls (Sugar Bowl i New Orleans, LA; Rose Bowl i Pasadena, CA; Orange Bowl i Miami, FL; Fiesta Bowl i Phoenix, AZ). Hver år skiftedes de så til at lade #1 og #2 mødes, og vinderen her blev kåret som BCS National Champion.

Fra og med 2006-sæsonen blev de fire ovennævnte bowls spillet, og derudover skiftedes de fire bowls til at afholde endnu en bowl, som fik det selvstændige navn [indsæt sponsor] BCS National Championship Game. Der var altså nu fem årlige BCS bowls.

Hvem var så nummer 1 og 2 (og 3 til 25)? Det blev afgjort af the BCS rankings, som udkom hver uge fra engang i oktober og indtil BCSNCG, og som over tid var udregnet på forskellige måder. Der er altid anledning til kontrovers, når man skal afgøre, hvem der er bedre end hvem i college, så formlen for disse rankings blev revideret af flere omgange, men inkluderede altid både computere og menneskelige stemmer.

Efter 2013-sæsonen stod det endelig klart, at man behøvede et nyt system, og til det udviklede man the College Football Playoff. Her er der fire hold med, der spiller i i alt tre kampe. I mange år havde der været talt om fordele og ulemper ved et sådan system. Den endelige katalysator for forberedelsesarbejdet havde igen igen (læs AP Poll og Coaches’ Poll) noget med Alabama at gøre: I 2011 lagde LSU ud med at slå den senere Pac-12-mester, Oregon (som i øvrigt havde været i the BCSNCG året før). De slog West Virginia, der vand Big East, og så slog de alle hold i SEC West plus Georgia og Florida, så mange talte om, at LSU måske havde det bedste hold nogensinde i college football. Den mest bemærkelsesværdige kamp var dog en 9-6 sejr i overtid mod Alabama. LSU vandt SEC West, hvor også Alabama hører til, og vandt så SEC-mesterskabet over SEC East-vinderen Georgia. Så de var selvskrevne til BCSNCG. Men hvem skulle de møde der?

Man ventede på de endelige BCS rankings. Alabama-fans mente, de havde det bedste bud, fordi deres eneste nederlag var til #1

PASADENA, CA - JANUARY 06: Florida State Seminoles head coach Jimbo Fisher holds the Coaches' Trophy after defeating the Auburn Tigers 34-31 in the 2014 Vizio BCS National Championship Game at the Rose Bowl on January 6, 2014 in Pasadena, California. (Photo by Harry How/Getty Images)
Florida State vandt som de sidste BCSNCG i 2013

LSU, som de i øvrigt dominerede på alt andet end special teams. Modstanderne mente, at når man hverken vinder sin konference eller division og endda har fået chancen for at slå det pågældende hold, så fanger bordet. Alabama-fans sagde, det var lige meget, for de mente, de havde det næstbedste hold (mindst), og det var det, det handlede om; nummer et mod nummer to. Oklahoma State havde slået flere rangerede hold end Alabama, men havde tabte til urangerede Iowa State. I sidste ende kom Alabama ind med en mikroskopisk margin. Og så slog de i øvrigt LSU 21-0, hvilket var bizart, for nu var mestrenes eneste nederlag til det hold, de havde tabt til. De vandt det nationale mesterskab, men ikke deres konference eller division. Noget måtte gøres. Og så gik man i gang med at skabe College Football Playoff, og BCS var efter 2013-sæsonen historie.

BCS National Champions
1998                    Tennessee
1999                    Florida State
2000                    Oklahoma
2001                    Miami
2002                    Ohio State
2003                    LSU
2004                    USC (senere ”vacated” pga. Reggie Bush-skandalen)
2005                    Texas
2006                    Florida
2007                    LSU
2008                    Florida
2009                    Alabama
2010                    Auburn
2011                    Alabama
2012                    Alabama
2013                    Florida State

Se også: AP Poll, Coahces’ Poll, National Champions, College Football Playoff

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *