Booster

”To boost” betyder at styrke, og det er i bund og grund, hvad boosters og booster clubs gør. I sig selv er det et uskyldigt koncept. I USA er man som universitet (eller high school) meget afhængig af private initiativer og donationer. Det er en uskreven regel, at man som tidligere studerende, ”alum,”* med jævne mellemrum donerer penge til sin gamle skole. Dem med mange penge donerer så meget, at bygninger opkaldes efter dem. I Danmark forsøger man i hovedreglen at undgå en sådan indblanding fra private aktører, men i USA baserer man skolens økonomi på det. Det er også derfor, football coaches kan hæve så kolossale lønninger – de penge kommer ikke fra staten, men fra private støtter. Går det et hold godt, kommer der flere penge ind, og kommer der flere penge ind, er der bedre mulighed for, det kommer til at gå holdet godt. Det er selvfølgelig også derfor, presset er kolossalt på trænerne, for folk har investeret deres egne penge i hans arbejde.

Så langt så godt. Boosters er altså ikke automatisk en negativ ting, men de nævnes ofte i en særdeles negativ sammenhæng. Det er nemlig ikke altid lige lovligt, det der store boosters foretager sig. Vil en skole for eksempel rigtig gerne have fat i ham den superatletiske rekordsættende running back fra Mississippi, så tager træneren selvfølgelig ned og besøger ham, og han bliver inviteret til kampe med holdet og får den store VIP-tur på skolen og får set alle de fine vægtrum og lounges bygget primært til dette ene formål; at imponere teenagers. Men det gør alle colleges, og de har alle fine vægtrum og smilende trænere. Hvis et hold så virkelig skal bruge spilleren, så kan det være, boosters tilbyder mor og far job i den pågældende by. Måske de også finder et hus til dem. Måske et til en overraskende lav leje. Måske ham teenageren blot har brug for en bil, så han kan tage hjem og besøge mor og far engang imellem. Måske den bil skal have 15”-basenheder og måske endnu større hjul. Den slags foregår selvfølgelig ikke officielt, og skolen har intet officielt med det at gøre, for det er hamrende ulovligt under NCAA-reglerne. Alt foregår via boosters, der mødes med spillerne, overfører penge, tegner leasingaftaler i bedstemoderens navn og så videre. Med jævne mellemrum dukker historier op, hvor boosterne ikke har været gode nok til at skjule deres spor. Er der alligevel et link tilbage til skolen, så rammes den af sanktioner af varierende grad. Det skyldes, at spillerne skal være amatører. Når de eller deres familie grundet deres indbyrdes relation modtager gaver, er de ikke amatører. Det bedst kendte eksempel i nyere tid er Reggie Bush-skandalen på USC. Historisk set er SMU’s såkaldte ”death penalty” den bedst kendte historie. Football-holdet blev simpelthen lukket ned i firserne.

Hvis du er en virkelig god spiller, så kan der godt være penge i det for dig. Cam Newton fik efter alt at dømme over 180.000 dollars for at komme til Auburn, men det er ikke noget i forhold til Marcus Dupree, der i sin tid var en stjerne-running back:

Hvor tit det foregår, ved ingen, men du kan godt regne med, at dit hold også har været involveret i det, også selvom de ikke er blevet taget i det.

* ”Alum” kaldes en person, der er bestået fra den i sammenhængen nævnte skole på engelsk. Det er egentlig latin og kort for alumnus i hankøn, alumna i hunkøn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *