National Champions

(Opdateret efter 2015-sæsonen)

National championship forkortes ofte MNC for mythical national championship. Det alluderer til validiteten af nationale mesterskabstitler historisk set. Der er altså et par ting, du skal vide, når man taler MNC.

Der tales om ”the poll era.” Det referer til 1936 og frem. 1936 er året, hvor AP først publicerede deres poll.

Nick Saban, 7. januar 2013
Nick Saban, 7. januar 2013

Det vil sige, at alle mesterskaber hævdet af de forskellige universiteter før 1936 er baseret på retrospektive rangeringer. Man har altså efterfølgende vurderet, hvilket hold, der var bedst ud af en kæmpe stak hold, der ikke mødte hinanden, og som man ikke nødvendigvis så spille – der var ikke YouTube-videoer dengang, så det, man baserede det på, var kampreferater, resultater og så videre. Det er én grund til, at ikke alle mesterskaber virker lige indiskutable.

En anden grund er, at der er flere organisationer end AP, der laver polls. Den anden store er The Coaches’ Poll, men særligt tidligere var der mange forskellige grupperinger, der lavede rangeringer, og hvis de kårede dit til hold mester, så kan du sådan set påstå, du var det. Det er bare ikke sikkert, andre vil være enige. F.eks. kalder Alabama sig mestre i 1941, hvor de var 9-2, fordi en poll, der kaldte sig HS, mente de var det. AP mente, det var 8-0 Minnesota, så de kalder sig også mestre i 1941.

Fra 1998-sæsonen til og med 2013-sæsonen eksisterede the BCS National Championship Game. Dertil hørte sine egne BCS Rankings, og kampen satte så nummer et op mod nummer to. Der har været meget lidt kontrovers i den periode, men selv i 2012 mente en enkelt poll, at Notre Dame og ikke Alabama skulle kalde sig vindere. Man har dog i store træk holdt sig til, at BCS-mesteren er mester, og oftest har AP og Coaches’ Poll været enige. Sidst, der var reel uenighed, var 2003, hvor #2 LSU slog #1 Oklahoma i the BCSNCG. Det fik BCS og Coaches’ Poll til at kalde LSU mestre, men AP mente, USC var mest imponerende, og derfor kalder både LSU og USC sig mestre så sent som for 2003-sæsonen.

Et MNC er altså et mesterskab, som skolen påstår at have vundet med mere eller mindre tvivlsom reference til, at andre også mener, det forholder sig således. SBNation har talt op og tastet ind på et kort; nedenfor ses de 58 skoler, der hævder at have vundet 354 mesterskaber – på 145 år.

MNC

Forhåbentlig betyder det i 2014 indførte playoff-system, at der endnu sjældnere vil være uenighed.

Statistik (Efter 2014-sæsonen)

Flest MNC
Flest MNC i the poll era
Flest MNC sidste ti år
Flest MNC sidste tyve år
Yale (28), Princeton (27), Alabama (16)
Alabama (12), Notre Dame (8)
Alabama (4), Florida (2)
Alabama (4), Florida (3)

 

Trivia

  • Den aktive head coach med flest nationale mesterskaber er Alabamas Nick Saban, der har vundet et med LSU i 2003 samt fire med Alabama (’09, ’11, ’12 og ’15). Urban Meyer har vundet to med Florida (’06 og ’08) og et med Ohio State (’14).
  • Det seneste hold, der har præsteret en såkaldt “three-peat,” altså tre MNC i træk, er Minnesota Golden Gophers fra 1934 til ’36. Alabama kom snublende tæt på fra ’64 til ’66, men blev af kontroversielle årsager ikke kåret som vindere i ’66, hvor de ellers var det eneste ubesejrede hold.
  • Nebraska vandt tre på fire år (’94, ’95 og ’97), og Alabama gjorde det samme (’09, ’11 og ’12).
  • Paul “Bear” Bryant er den head coach, der har vundet flest mesterskaber (’61, ’64, ’65, ’73, ’78 og ’79 med Alabama).

Se også: links, AP poll, Coaches’ Poll, BCS, College Football Playoff

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *