Historietimen: Eddie Robinson

eddie robinson 3

Du har måske aldrig hørt navnet før, men Eddie Robinsons 408 sejre gjorde ham i næsten tyve år til den mest vindende football head coach nogensinde. Joe Paterno nåede i 2011 op på 409, hvoraf 111 blev taget væk igen pga. Penn State-skandalen. De er så blevet lagt til igen, så Paterno har 409. Over dem begge ligger John Gagliardi med 489 (nåede 409 i 2003). Robinson står dog for den smukkeste historie.

eddie robinson 1Når du ser Georgia-G’et, tænker du måske på Green Bay Packers’ ditto, men du bør også tænke på Grambling State University. Grambling State University er et historisk sort universitet med kun 4.500 studerende men en rig og stolt football-historie.

Først i 1954 i den historisk vigtige og berømte højesteretsdom Brown v. Board of Education blev det erklæret forfatningsstridigt at raceopdele offentlige skoler. Med den dom in mente er det svært at argumentere for raceopdelingen af universiteter.

Præsident Lyndon B. Johnson (Demokrat) The Civil Rights Act ti år efter og The Voting Rights Act i 1965. Den første forbyder diskrimination på baggrund af farve, race, køn, religion eller nationalitet, og den anden gør det samme specifikt ift. valg. Da Johnson underskrev den første, sagde han til en hjælper, at han mente, de netop havde overleveret sydstaterne til Republikanerne “for your lifetime and mine.” Og sådan gik det også. Indtil Obama vandt North Carolina i 2008, var de eneste demokratiske præsidentkandidater, der vandt en eneste sydstat, de, der selv kom derfra (Jimmy Carter fra Georgia og Bill Clinton fra Arkansas). Indtil da havde sydstaterne været kendt som “the solid South” for Demokraterne lige siden Republikaneren Abraham Lincoln slog sydstaterne tilbage under Borgerkrigen (1861-65).

Så da Eddie Robinson overtog det sorte football-hold på Grambling State i Grambling, Louisiana i 1941 var det altså opad bakke. Som sort – ikke mindst i sydstaterne – kunne man ikke komme på hvide skoler eller universiteter, man måtte ikke spille sport mod hvide universiteter, og der var naturligvis mindre penge til et sort universitet, når samfundet som helhed i fuld offentlighed diskriminerede mod sorte. Så Robinson havde mange kasketter på for at få det til at fungere: Han måtte skrive artikler om kampene til aviserne. Han smurte madpakker til udekampene, for mange steder ville man ikke betjene “colored people,” og det var heller ikke nødvendigvis sikkert at stoppe bussen i det forkerte kvarter. Han trænede alle positioner selv og var defensive og offensive coordinator. Og så trænede han i øvrigt også andre sportsgrene – såsom kvinders basketball på Grambling High School, der et år kom et enkelt point fra at vinde statsmesterskabet.

Robinson havde seks losing seasons ud af 51. Han vandt ni Black College National Championships. Det er en form for mythical national championship, hvor der altså ikke afgøres en vinder som sådan, men det mere vurderes. I perioder har der været en art mesterskabskampe, men om de har fundet den rigtige vinder er diskutabelt. Alle deltagere her er selvfølgelig såkaldte “historically black universities.”

Det er til gengæld indiskutabelt, at Robinson vandt 17 SWAC-titler. SWAC er en konference bestående af udelukkende historiske sorte universiteter i sydstaterne. Grambling kom først med i SWAC i 1958, så det er på 39 år, at han vandt 17 mesterskaber. Her er tale om et decideret powerhouse.

eddie robinson 2

Grambling State er selvsagt ikke et FBS-hold, men som Rosbinson selv sagde til Sports Illustrated, da han blev spurgt, om ikke det tog lidt af glansen fra hans sejre:

I grew up in the South. I was told where to attend elementary school, where to attend junior high school, where to attend high school. When I became a coach, I was told who I could recruit, who I could play, where I could play and when I could play. I did what I could within the system.

Robinson sendte flere end 200 spillere videre til NFL, hvoraf en af dem, tidligere Super Bowl XII MVP Doug Williams, tog over og vandt yderligere en række mesterskaber, efter Robinson trak sig tilbage i 1997. Kort efter Robinson trak sig tilbage fik han Alzheimers, og døde i 2007 som 88-årig efter en længere kamp med sygdom. Men hans minde lever videre.

Han var ikke bare en utroligt succesfuld football coach. Robinson var med til at sætte sort football på dagsordenen. Han vandt så meget, at man ikke kunne overse ham og hans sorte spillere. I 1962 havde Grambling sin første hvide quarterback. Det var fem år før den første SEC-skole, Kentucky, og ti år før den sidste, Mississippi, integrerede deres hold. Han var indirekte med til at åbne Amerikas øjne for det tåbelige og umenneskelige i raceopdeling. Derfor var han, som  Louisianas guvernør, Kathleen Blanco, sagde i 2007, en ægte amerikansk helt:

Today, we mourn the loss of a great Louisianan and a true American hero (…) Coach Eddie Robinson became the most successful college coach of all time and one of the greatest civil rights pioneers in our history. (…) Coach Robinson elevated a small town program to national prominence and tore down barriers to achieve an equal playing field for athletes of all races.

Selv præsident George W. Bush kom med en offentlig udtalelse:

He will be remembered for his passion for the game and his dedication to helping his players better themselves on the field, in the classroom, and in their communities.

Robinsons liv og hold er blevet beskrevet i flere dokumentar- og spillefilm. Det stadion, han ledte sine hold på, hedder i dag Eddie Robinson Stadium, og Football Writers Associations årlige pris til den bedste FCS head coach kaldes The Eddie Robinson Award.

Nedenfor er to minutter med levende billeder af en træner, der virkelig transcenderede sit job:

Billeder: footballfoundation.org, Sports Illustrated, AP

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *