Steve Spurrier

Steve Spurrier4

En af de mest legendariske personligheder i college football er Steve Spurrier. Han kendes også blot som The Ol’ Ball Coach eller OBC. Han har været med så længe, at alle har en eller anden grad af begejstring for ham – selv Clemson- og Tennessee-fans.

Historien om Steve Spurrier tager sin begyndelse omkring slutningen af anden verdenskrig, da han blev født 20. april (ja, swag-træneren over dem alle blev født på 4-20) 1945 i Miami Beach, Florida. Han kom på college, og det er her, han for alvor udmærker sig. Han spillede quarterback for Florida Gators fra 1964 til 1966, og i sit senior year vandt han Heisman-trofæet. Det var det år, hvor konferencerivalerne Alabama var ubesejrede og anført af den senere Super Bowl-vinder og firedobbelte Pro Bowler quarterback Ken Stabler. Bare for at sætte det lidt i perspektiv.

Steve Spurrier tog imod trofæet, men donerede det til universitetet. Så blev der samlet ind til en kopi til ham selv. Siden da har man uddelt to trofæer – et til spilleren og et til skolen.

Han blev valgt som nummer tre overall og spillede ni år for San Fransisco 49’ers og derefter et enkelt for Tampa Bay Buccaneers. Men det var som head coach, han igen stjal rampelyset. I 1989 blev han head coach for sit gamle universitet, University of Florida. På det tidspunkt var holdet ikke meget værd, og de havde stort set ikke været rigtig gode, siden han selv spillede der.

Spurrier ledte i 1990 holdet til en 9-2-sæson i sit første år, og derfra gik det slag i slag. Allerede året efter vandt de SEC for første gang nogensinde. Året efter tabte de den første SEC-mesterskabskamp til 13-0 Alabama, der senere vandt hele gildet. Til gengæld vandt de SEC de næste fire år – med tre sejre over Alabama i SEC-mesterskabskampen. I 1995 havde de en chance for at blive nationale mestre med en sejr over #1 Nebraska i The Fiesta Bowl, men de tabte. I 1996 tabte de til ærkerivalerne Florida State med et field goal, men det fik de revanche for i The Sugar Bowl, hvor de slog selvsamme Florida State 52-20 og vandt deres første nationale mesterskab. På vej dertil var quarterback Danny Wuerffel blevet kåret som Heisman-vinder, og Spurrier har altså både vundet det og coachet en, der vandt det.

Steve Spurrier2

Efter 2001-sæsonen trak han sig tilbage, men han kunne ikke holde sig væk og i 2005 overtog han et andet SEC East-hold, der var den evige underdog; South Carolina Gamecocks. Også her tilføjede han sin magi og ledte holdet til stadig højere tinder. I 2010 vandt han SEC East. Det var første gang for South Carolina (de har en konferencetitel i den uddøde Southern Conference (1933) og en ACC-titel (1969)). Året efter ledte han South Carolina til deres første “11-win season,” og så til deres anden. Og tredje.

Steve Spurrier3

De sidste par år har mange talt om, han har mistet magien, og at han vel snart går på pension (igen). Nu skal det så være, og det er forståeligt, for South Carolina ser ikke ud til at blive bedre længere.

Der ytres håb fra alle sider om, at han vil tage hans direkte og uhyre underholdende facon med sig til et job som TV-kommentator, for den anden ting, han gør ligeså godt som at træne, er at være spydig og sarkastisk. OBC vil være savnet, men forhåbentlig ikke for længe.

Billeder: Wikipedia, SaintPetersBlog.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *