Verdens bedste hold: Michigan

Michigan2

Dette er en del af en serie, hvor jeg giver dig fem grunde til at holde med et givent hold, for det er sjovere at følge med i sporten, når man har en favorit. Vi kigger på de store, kendte hold og deres traditioner, vandrehistorier og generelle sejhed.

(Opdateret efter 2015-sæsonen)

I dag er vi kommet til University of Michigan Wolverines. Skolen ligger i Ann Arbor i det sydøstlige Michigan, og skolens stadion hedder Michigan Stadium.
Michigan hævder 11 nationale mesterskaber: 1901, 1902, 1903, 1904, 1918, 1923, 1932, 1933, 1947, 1948 og 1997.
Michigan har tre Heisman-vindere: Halfback Tom Harmon (1940), wide receiver Desmond Howard (1991) og safety Charles Woodson (1997).
Michigans største rivaler er: Ohio State (Michigan fører 58-47-6), Michigan State (Michigan fører 68-35-5), Notre Dame (Michigan fører 24-17-1) og fra gammel tid Minnesota (Michigan fører 74-25-3).

1.
Intet hold har vundet flere kampe, så hvis du er til den slags, så er Michigan dit hold. Michigan har ti ubesejrede sæsoner af sådan rigtige sæsoner, der er også en række 1-0-0, 2-0-0 og 3-0-0-sæsoner fra før 1898. Deres all-time record er 920-329-36. Intet andet hold er over 900. Hvis du er Michigan-fan og ikke på dit dødsleje, så er der en god chance for, du kommer til at opleve dem runde sejr nummer 1.000 – særligt nu, hvor Jim Harbaugh er kommet til Ann Arbor.
Michigan har den næsthøjeste sejrsprocent 0.730 efter Notre Dame (0.732), men husk at Notre Dame ikke gad spille bowl-kampe i mange år. Det smitter af på resultatet, at man tør møde de gode modstandere.
Michigan fører over alle deres rivaler, og deres årlige opgør med Ohio State er blot kendt som The Game.

2.
Michigan Stadium er verdens største stadion, hvor du kommer, fordi du gerne vil, og ikke fordi du er bange for at blive skudt, hvis du bliver væk. I Nordkorea ligger et stadion med plads til 150.000, påstår regimet, der ikke lader folk komme ind at tjekke i hvert fald.

Michigan1

Michigan Stadium  har pt. plads til 107.601, men har haft plads til flere, og i 2013 fik de mast over 115.000 ind til en kamp. Andre stadioner ligger lige i hælene af Michigan. Dine fodboldvenners kæmpestadion, Camp Nou ligger på en flot 11.-plads på listen over verdens største stadioner, og det største NFL-stadion er helt nede på 27.-pladsen (MetLife Stadium med plads til 82.500). Så nu forstår du nok, hvorfor Michigan Stadium i folkemunde blot kaldes “The Big House.” Allerede i halvtredserne var folk i bilstaten så begejstrede for football, at deres stadion havde plads til over 100.000.

3.
Michigan er all about the traditions. Michigan vandt den første Rose Bowl i 1902 (49-0 over Stanford). Det var den første bowl nogensinde spillet. Hjelmdesignet, der er et af de mest ikoniske i college, blev indført i 1938. Michigan havde i 1934 en præsident til at snappe bolden. Gerald Ford, der tog over efter Richard Nixons resignation i 1974, spillede for Michigan før anden verdenskrig.
Fielding H YostFielding H. Yost trænede Michigan i 25 sæsoner. Mellem 1901 og 1905 var deres scoringsmargen 2.821-42. I 1901 var de ubesejrede med Yosts såkaldte “point a minute”-angreb, men ikke nok med det; de blev heller ikke scoret imod. De spillede ti kampe det år, uden at nogen kunne sætte et eneste point ind mod dem.
En række kilder mener, det var Yost i samarbejde med sin center, Germany Schulz, der opfandt linebacker-positionen i 1904.
Og så rækker stoltheden langt udover sport. Udover at have fostret Gerald Ford, har også tidligere premierministre fra Antigua og Barbuda, Italien, Peru og Egypten læst der. Det samme har ni Nobelpristagere.

4.
The Michigan Man. Dette er et koncept, der ikke findes en endegyldig definition på, men som Michigan-fans alligevel bruger med løs hånd og altid om mennesker, de ser som halvguder. Udtrykket tilskrives ofte den tidligere head coach, Bo Schembechler, som sagde, at “a Michigan Man will coach Michigan, not an Arizona State Man.” Det sagde han, da den daværende basketball head coach hos Michigan havde taget jobbet som Arizona States ditto efter 1988-89-sæsonen. Han ville træne Michigans sæson færdig, herunder deres deltagelse i the NCAA Tournament, men han blev fyret af Schembechler i stedet med ovenstående ord. Yost sagde noget lignende i 1942:

let me reiterate the spirit of Michigan. It is based upon a deathless loyalty to Michigan and all her ways; an enthusiasm that makes it second nature for Michigan men to spread the gospel of their university to the world’s distant outposts; a conviction that nowhere is there a better university, in any way, than this Michigan of ours.

Jim HarbaughEn Michigan Man er et forbillede for alle. Det er en person med overlegen moral og etik. En person, der altid gør det rigtige, en person med utvetydig loyalitet. Og en Michigan Man will coach Michigan – derfor har en lang række af head coaches der været Michigan-alumner. Senest har Jim Harbaugh overtaget jobbet. Michigan-fans talte kort efter Brady Hokes fyring om, at de gerne ville have Harbaugh, og alle, der ikke var Michigan-fans, grinede. For hvorfor skulle han dog være interesseret? Han havde netop ledt San Fransisco til en Super Bowl. Så lyder det ikke så lokkende at rejse op til sne og kulde i midtvesten for at overtage ruinerne fra Hoke og Rich Rodriguez. Men alle os, der ikke var Michigan-fans, blev gjort til skamme, for han gjorde netop det. Harbaugh er gammel Michigan-quarterback, og Michigan-fans mener, han fulgte sit hjerte. Der er ting, der er vigtigere, end penge.

5.
Bo SchembechlerSådan sagde også den legendariske head coach, Bo Schembechler, da han i 1982 blev tilbudt college sports hidtil største kontrakt for at komme til Texas A&M. Der er ting, der er vigtigere en penge. “Derfor bliver jeg hos Michigan.” Og sådan siger en rigtig Michigan Man. Schembechler trænede Michigan fra 1969 til 1989, og han vandt i den periode 13 Big Ten-titler.
Glenn Edward Schembechler (1929-2006), som han egentlig hed, overtog Michigan-programmet i 1969. Han lagde hårdt ud og tabte kun til Missouri og statsrivalerne Michigan State det første år. Da holdet gik indtil kampen mod Ohio State, var alle sikre på, Michigan ville tabe. Men Schembehlers benhårde træningsprogram bar frugt, og de slog i første forsøg ærkerivalerne, de regerende mestre og nummer et-rangerede Ohio State Buckeyes. Endvidere var Woody Hayes Ohio states head coach. Han var i sig selv en legendarisk fyr, og han var også Schembechlers mentor. Schembechler havde været assistent under Hayes hos Ohio State, så rivaliseringen var i gang. Dette første møde og de efterfølgende ni kaldes for the Ten Year War, og Michigan vandt den 5-4-1. I den periode kaldtes Big Ten for Big Two, Little Eight. Denne kamp og Michigans overhånd i den satte tonen for Michigans selvforståelse mange år frem.
Kun én FBS-coach med over 200 sejre har en bedre winning percentage end Schembechlers .804 (Tom Osbornes 836). Han vandt oftere end Woody Hayes, Bear Bryant, Joe Paterno og Bobby Bowden for nu at nævne et par stykker.
Men Schembechler huskes også for hans taler. De taler rammer in i kernen af, hvad der er Michigan for Michigans fans:

Og lyder det bekendt, så er det nok fordi, LSU’s head coach, Les Miles, kan lyde som Schembechler. Og det skyldes, at Miles spillede for ham i halvfjerdserne.

Go Blue!

Alle indlæg i serien

Billeder: Reddit.com, ESPN.Go.com, noonkick.com, AnnArbor.com, Reddit.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *