Historietimen: Winning at All Levels

Jimmy Johnson3

Der findes en række eksklusive klubber i football. Der er dem, der har kastet for så og så mange yards samt løbet for så og så mange yards. Der er dem, der er førsterundes-draft picks og så videre.  Der er en række spillere, der har vundet både et nationalt mesterskab i college og en Super Bowl. Men en af de allermest eksklusive klubber er den, som kun Jimmy Johnson, Barry Switzer og Pete Carroll er medlemmer af: Gruppen af trænere der som head coach har vundet et nationalt mesterskab i college og en Super Bowl.

Jimmy Johnson

Jimmy Johnson2

Jimmy Johnson var head coach for Miami fra 1984 til 1988. Det var i den periode, de fik etableret sig selv som swag-holdet. De spillede mod Notre Dame i en kamp, der blev kaldt Catholics vs. Convicts. De spillede mod Penn State i en kamp, hvor de til en gallamiddag forinden havde iført sig camouflagetøj for at understrege, det var krig. Johnson sendte en perlerække af spillere videre til store karrierer i NFL. Men kronen på hans værk i college var, da Johnson i 1987 ledte sine ‘Canes ubesejrede gennem sæsonen med sejre over Bobby Bowdens Florida State og Barry Switzers Oklahoma “for all the marbles” i The Orange Bowl. Året efter slog Miami Tom Osbornes Nebraska og Bo Schembechlers Michigan. Det er imponerende, uanset, hvordan man kigger på det. De tabte kun en enkelt kamp i ’88, men det var til Notre Dame, der gik uskadt gennem sæsonen og vandt titlen. Jimmy Johnson slog alle legenderne, og det skaffede ham et tilbud fra Dallas, Texas, som han ikke kunne modstå.

Jimmy JohnsonDe dobbelte Super Bowl-mestre i Dallas var sultne efter mere; den seneste titel var over ti år gammel, og den nye holdejer, Jerry Jones, lagde ud med at fyre den legendariske Tom Landry. Da han skulle finde en erstatning, kontaktede Jones sin gamle holdkammerat fra Arkansas, Jimmy Johnson. Johnson lagde stille ud med en 1-15-sæson i 1989, og folk blev lidt urolige for, om Johnson nu kunne løfte arven. Men Johnson leverede. Det gjorde han ikke mindst ved at bytte holdets og football som sådans store stjerne, Herschel Walker, med Minnesota Vikings. Vikings gave så mange draft pick i bytte, at Johnson praktisk talt havde mulighed for at bygge et et helt nyt superhold fra bunden. Og holdet leverede. De gik 7-9, 11-5, 13-3 og 12-4. De sidste to sæsoner (1992 og 1993) blev til Super Bowls, hvorefter der skete det bizarre, at de stigende uoverensstemmelser mellem Johnson og Jones fik Johnson til at sige op, og det fik Jones til at blive så vred, at Johnson stadig ikke er hyldet i Dallas Cowboys Ring of Honor, som er en række navne påskrevet indersiden af AT&T Stadium som hyldest for et enestående bidrag til holdet. Der skal mere end et par Super Bowls til at mildne Jones’ humør, åbenbart.

Men Jones gjorde bare som han havde gjort i 1989; han kiggede på sin gamle roster fra Arkansas. Her fandt han en mand ved navn Barry Switzer.

Barry Switzer

Barry Switzer

Barry Switzer var head coach hos Oklahoma, og her var og er han en legende. Han ledte holdet mellem 1973 og 1988. I løbet af de 16 sæsoner vandt han the Big 8 12 gange. Det er i en konference, hvor Texas med college footballs største budget gør, hvad de kan for, at ingen andre skal vinde. Texas’ stadion er opkaldt efter deres gamle head coach, Darrell K. Royal. Ham slog Switzer tre gange og spillede en uafgjort. Royal vandt aldrig over Switzer. Da Switzer overtog Oklahoma, havde holdet tabt en enkelt kamp hver af de to foregående år, så der var et vist pres på ham, for Oklahoma ville have mere. De havde på det tidspunkt ikke vundet et nationalt mesterskab siden 1956, og nu skulle det være. Men Switzer tog det i stiv arm, og gik 10-0-1 i sin første sæson, hvor den uafgjorte kamp var mod de regerende nationale mestre, USC. Det var ikke nok til et mesterskab, men allerede i sin anden sæson gik Switzer ubesejret gennem sæsonen. Oklahoma spillede ikke i bowl-kampe dengang, så da Alabama tabte deres bowl-kamp mod Notre Dame var der kun Oklahoma tilbage. I ’75 tabte de en enkelt kamp, men til gengæld spillede de en bowl-kamp, og i den slog de Bo Schembechlers Michigan, og dermed vandt de endnu engang et mesterskab. De næste fem år måtte Sooners-fans nøjes med mellem ni og 11 sejre per sæson, fire ud af fem bowl-sejre og fem ud af fem konferencetitler. Så kom et par mørke 8-5-år, før Switzer i 1985 slog Tom Osbornes Nebraska og Joe Paternos ubesejrede Penn State-hold, der havde vundet det hele i 1982 og ville gøre det igen i 1986. Det eneste nederlag i ’85 var til Jimmy Johnsons Miami Hurricanes. Også i 1986 og 1987 var en sejr over Johnsons Miami Switzers hvide hval. Efter 1988-sæsonen trak Switzer sig tilbage.

Barry Switzer med Jerry JonesMen så ringede telefonen hos Barry Switzer en dag i 1994. Det var hans gamle holdkammerat, Jerry Jones, der ville fortælle om en jobmulighed, der havde åbnet sig. Switzer accepterede invitationen og gik allerede i sin første sæson 12-4. Det var dog uden en Super Bowl, som de to foregående sæsoner. Men i 1995 med Deion Sanders købt fra San Francisco, Emmit Smith og Troy Aikman var alle brikkerne på plads, og Dallas stod med et af de bedste hold nogensinde – allerede da Johnson forlod holdet, havde Jones udtalt til pressen, at hvem som helst kunne vinde med den roster.
Således vandt Switzer Super Bowl XXX med en 12-4 record. Switzer forlod holdet efter en 10-6 og derefter en 6-10-sæson i de to efterfølgende år.

Pete Carroll

Pete Carroll var hos USC i ni år. USC forventer altid at være med i kampen om nationale mesterskaber, så de blev hurtigt tilfredse med Carroll, der efter en 6-6-åbningssæson i 2001 gik 11-2, 12-1, 13-0, 12-1, 11-2, 11-2, 12-1 og 9-4. I 2003 og 2004 vandt USC nationale mesterskaber. I 2003 tabte de til Cal med et field goal i tredobbelt overtid, alle andre blev slået med mindst 14 point. Efter det nederlag 27 september 2003 tabte USC ikke en eneste kamp før 4. januar 2006, da de tabte med et field goal til Texas i kampen om et tredje mesterskab i træk. Det er 830 dage uden et nederlag. USC under Pete Carroll er et af de mest imponerende dynastier i college football nogensinde. Da så det blev 2009, og der var NCAA-folk, der var begyndt at snuse rundt i arkiverne, begyndte Carroll at overveje at finde et andet job.
Sagen var den, at Heisman-vinderen Reggie Bush under Carroll havde modtaget såkaldte ulovlige goder. Dermed var der risiko for at USC ville få nogle sejre “vacated”/annulleret samt miste en række scholarships. Så er det bedre at søge videre inden det sker. NCAA slettede de sidste to sejre i 2004 og alle 12 i 2005. Dermed mistede de BCS National Champions-titlen i 2004, men AP-titlen gik ingen steder.

Pete Carroll2Jim Mora blev i 2010 fyret fra Seattle Seahawks, og der var muligheden, Carroll havde ventet på. Seattle ligger på vestkysten, som USC, så det er bare et spørgsmål om at tage en overskuelig flyvetur nord på. Det gjorde Carroll, og fra og med 2010 var han head coach for Seattle Seahawks. Her vandt han divisionen i sit første år, og det gav ligesom lidt arbejdsro. Og tre år senere i 2013 lykkedes det Carroll at vinde en Super Bowl med en 13-3 record. Dermed er han det seneste medlem af denne meget eksklusive klub.

Jimmy Johnson (f. 16. juli 1943)
College: Arkansas
Miami head coach fra 1984 til 1988
Miami record: 52-9 (.852)
National Champions: 1987
Dallas head coach fra 1989 til 1993
Dallas record: 44-36 (.550)
Super Bowl Champions: 1992, 1993

Barry Switzer (f. 5. oktober 1937)
College: Arkansas
Oklahoma head coach fra 1973 til 1988
Oklahoma record: 157-29-4 (.826)
National Champions: 1974, 1975, 1985
Dallas head coach fra 1994 til 1997
Dallas record: 40-24 (.625)
Super Bowl Champions: 1995

Pete Carroll (f. 15. september 1951)
College: Pacific
USC head coach fra 2001 til 2009
USC record: 97-19* (.836)
National Champions: 2003, 2004*
Seattle head coach fra 2010 til d.d.
Seattle record: 52-32 (.619)
Super Bowl Champions: 2013
*Jeg ignorerer sanktionerne her, da det er trænerevnerne, vi kigger på. De står.

Billeder: OrlandoSentinel.com, SBNation.com, DallasNews.com, CBSSports.com, JapanTimes.co.jp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *