Historietimen: Husker du Reggie Bush?

DECEMBER 3, 2005  LOS ANGELES, CA
USC's Reggie Bush leaps over UCLA's Marcus Cassel to score a touchdown in Los Angeles.

I anledning af den forestående Heisman-uddeling, kigger vi i denne uges historietime tilbage på en af nyere tids største stjerner i sporten. Han var også en stor del af grunden til en af nyere tids største skandaler i sporten.

For ti år siden havde USC running back Reggie Bush en af de bedste sæsoner af nogen spiller nogensinde. I det intense rivalopgør med UCLA, som netop er spillet, løb han for 260 yards – 34 færre end ugen forinden. Han sluttede sin karriere som en af de største på sin position, og det var han vel at mærke hos USC, der er kendt som Tailback U.

Reggie Bush var en nøglespiller i Pete Carrolls USC-dynasti. Bush hjalp sit hold til at vinde alle kampe, han spillede, på nær to: De tabte med et field goal til Cal i tredobbelt overtid i 2003, og i 2005 tabte de BCS-mesterskabskampen til Texas – også med et field goal. Imellem de to nederlag var de kåret som AP National Champions i 2003 og enstemmigt som mestre i 2004. 2005 så dem ende på en andenplads efter nederlaget til Texas, men kort forinden opnåede Reggie Bush sin største personlige bedrift i college: Han vandt Heisman-trofæet med den næststørste margin nogensinde. Men det, vi husker Reggie Bush for, er noget helt andet. Reggie Bush blev den eneste Heisman-vinder til dags dato til at levere sit trofæ tilbage.

The Rise

Historien begynder med, at running back coach Todd McNair og head coach Pete Carroll får fat i den mest eftertragtede running back fra high school. Han var den spiller, der var vurderet næstbedst i landet uanset position af den troværdige recruiting-side Rivals.com. Det er et kæmpe catch for the Trojans, der er beliggende lige i Bush’ nabolag.

Bush imponerer på banen. Allerede i hans true freshman-sæson i 2003 bliver han udnævnt som First Team Freshman All-American. Han bruges som running back og returner, men han både kaster og griber også bolden. Bush viser sig omgående at være et stjernetalent.

Året efter, i 2004, løber han for 908 yards. Det er ikke i sig selv så imponerende, men han får i kraft af sine forskellige positioner flyttet bolden 2.330 yards. Og det er et talent, man ikke sidder overhørig i Heisman-komitéen, så han ender på en femteplads i december i New York det år.

Reggie Bush1I 2005 stikker det så helt af. Han står for 222,3 yards/kamp heraf 133,9 rushing. Mod Fresno State sætter han rekorden for flest yards i en kamp med 513 totalt. Han ender således sæsonen på 1.740 yards løb og 2.611 yards i alt. Derfor vinder han heisman-trofæet det år. Han vinder med næstflest point og næstflest førstepladsstemmer nogensinde på det tidspunkt.

Da han spiller i The Rose Bowl i januar mod Texas om et nationalt mesterskab, er det den hidtil eneste gang, at to Heisman-vindere spiller på samme hold i en kamp (den anden er 2004-vinderen Matt Leinart).

I draften i 2006 overrasker Houston Texans ved at vælge defensive end Mario Williams med deres allerførste pick. Helt galt går det dog ikke for Bush, der vælges af New Orleans Saints som nummer to overall.

The Fall

Men noget ulmer allerede umiddelbart efter, Bush forlader USC. Allerede i 2006 begynder historier at dukke op omkring såkaldte “illegal benefits” – altså modtagne goder af den ene eller anden art. Den slags er bandlyst af NCAA, som kan idømme hårde sanktioner, hvis man tages i den slags. Det har alle større skoler efterhånden været udsat for i en eller anden grad.

I november 2007 sagsøges Bush så af en agent, der ikke mente, han var blevet kompenseret for de udlæg, han havde gjort for Bush. Der er tale om regninger for over 290.000 dollars. Dermed bliver Bush genstand for en undersøgelse af, hvad det er, han har modtaget. I 2009 bliver den undersøgelse udvidet til at dække alle USC’s sportshold. Tennis- og Basketballholdene viser sig også at have uren mel i posen.

ReggieBush1

Selvom han selv påstår, det intet havde med noget at gøre, så kan vi nok godt regne med, at Carroll forventede sanktioner var lige om hjørnet, da han forlod holdet i januar 2010 for at tage imod head coach-positionen hos Seattle Seahawks. USC hiver deres tidligere OC og på det tidspunkt HC for Tennesseem Lane Kiffin, ind til at erstatte Carroll.

I juni 2010 offentliggør NCAA så resultatet af deres undersøgelse og indfører i den forbindelse en række sanktioner. NCAA finder, at Bush er skyldig i at modtage ulovlige goder. Derfor idømmes USC disse sanktioner:

  • De nægtes adgang til bowls i 2010 og 2011.
  • De mister 30 football-stipendier over tre år.
  • De skal “vacate” altså frasige sig de sidste to sejre i 2004 og alle sejre i 2005.
  • Og så skal de “distancere sig selv” fra Bush.

Første skridt i sidste punkt er at aflevere skolens udgave af Bush’ Heisman-trofæ tilbage. De gør de i juli. I september returnerer Bush også sit personlige trofæ.

På det tidspunkt er Bush allerede ret presset, for han er for anden gang gået fra Kim Kardashian og hans hold har netop draftet 2009-Heisman-vinderen, Mark Ingram. Han er også running back, men han vandt trofæet med den mindste margen nogensinde. Alligevel er det Ingram, der i dag stadig er hos Saints.

Bush gjorde sig senest uheldigt bemærket, da han fortalte om, hvordan han “naturligvis” afstraffer sin et-årige datter. Han sørger dog for ikke at efterlade mærker.

 

Alt dette, og så er Reggie Bush ikke engang den mest kontroversielle Heisman-vindende running back fra USC. Husker du O.J. Simpson?

Billeder: FootballPerspective.com, AllSportsEverything.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *