Baylor-skandalen

Art Briles

Hvad ville du gøre, hvis du fik at vide, en ung person, du var ansvarlig for, havde begået et seksuelt overgreb på et andet ungt menneske? Hvis du på nogen måde er egnet til at være i nærheden af unge mennesker – og mennesker generelt – så vil du omgående melde det til politiet og så i øvrigt ikke blande dig mere, med mindre politiet beder dig om det. På Baylor University er man i vis udstrækning ikke egnet til at være sammen med unge mennesker.

Jerry Sandusky og Joe Paterno
Jerry Sandusky (t.v.) og Joe Paterno

Vi ved, at både college-administrationer og NFL ditto har meget svært ved almindelig god opførsel. Vi husker Jameis Winston-efterforskningen hos Florida State, hvis vi da kan kalde den det. Vi husker, at Ray Rice tævede sin forlovede, og vi husker Adrian Petersons børnemishandling. Vi husker også Penn States de facto accept af seksuelle overgreb på børn. Det var i 2011, den skandale begyndte at rulle. De andre nævnte er senere endnu. Alligevel har fokus på omsætning, pralerettigheder og generel despekt for andre mennesker igen fået overtaget. Denne gang er det på det prestigefyldte privatuniversitet Baylor University i Waco i Texas.

Head Coach Art Briles er flere gange blevet sammenlignet med Head Coach Eric Taylor fra TV-serien Friday Night Lights. Lad os med det samme slå fast, at den sammenligning ikke længere vil blive taget i brug. Men den giver et godt indtryk af Briles’ fremtræden; rolig, tillidsvækkende, ordentlig. Allerede sidste år begyndte historierne dog at rulle, da det kom frem at Baylor med åbne arme havde taget imod en spiller, Sam Ukwuachu, der hos Boise State var blevet smidt af holdet. Baylor spurgte efter sigende ikke, hvorfor han var blevet smidt af holdet. Det viste sig at være for formodede seksuelle overgreb. På Baylor blev han så dømt for en voldtægt, han begik, efter han kom til universitetet. Det blev retteligt beskyldt for at være i absolut bedste fald en meget grov forsømmelse fra Briles’ og Baylors side. Derudover er der Sean Oakman, der kom fra Penn State. Han blev arresteret for “sexual assault.” Historier af den karakter går mindst tilbage til 2009.

Derfor blev der sidste år iværksat en undersøgelse – the Pepper Hamilton Report – og den ligger nu klar. Det har den gjort nogle dage, men som privatuniversitet er Baylor ikke underlagt de samme regler ift. aktindsigt som offentlige universiteter. Derfor er kun en 3.500 ords uddrag kommet ud til medierne.

Rapporten viser, at Baylor vidende har nægtet at følge såkaldte Title IX-krav. Title IX kendes også som “The Violence against Women Act”. I et tilfælde har universitetet endda slået tilbage mod en kvinde, der henvendte sig til administrationen angående et overgreb, hun var blevet udsat for. Og den utilstrækkelige behandling af kvninder udsat for overgreb strækker sig tillige udover sportsholdene.

Ken StarrMan kan derfor med klar stemme sige “good riddance” til Briles’ fyring. Lad os håbe, han aldrig får ansvaret for at lære unge mennesker noget som helst igen. Det samme gælder Ken Starr, der indtil i går var universitetets præsident (en mere vidtgående position end en dansk rektor og en absolut topposition). Starr gjorde i sin tid, hvad han kunne, for at få en anden præsident, Bill Clinton, fyret på grund af usømmelig seksuel omgang.

Og så har vi i øvrigt ikke engang nævnt, at Baylors basketball-Head Coach, Dave Bliss, i 2003 prøvede at dække over det, da en af hans spillere myrdede – ja, myrdede – en anden basketballspiller.

Lad os håbe, at Baylor tager sig sammen og begynder at udvise respekt og anstændighed overfor deres studerende.

 

Billeder: Mediaglobs.com, NYDailyNews.com, Yahoo.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *