Verdens bedste hold: Florida State

Bobby Bowden 1

Dette er en del af en serie, hvor jeg giver dig fem grunde til at holde med et givent hold, for det er sjovere at følge med i sporten, når man har en favorit. Vi kigger på de store, kendte hold og deres traditioner, vandrehistorier og generelle sejhed.

I dag kigger vi nærmere på Florida State University Seminoles, også kendt som FSU og the ‘Noles.
FSU hævder tre nationale mesterskaber: 1993, 1999 og 2013.
Tre spillere, alle quarterbacks hvis efternavne starter med W, har vundet en Heisman for deres præstationer hos FSU: Charlie Ward (1993), Chris Weinke (2000) og Jameis Winston (2013).
Deres største rivaler er: Florida (Florida fører 34-24-2), Miami (Miami fører 31-29-0), Clemson (FSU fører 20-9-0) og Virginia (FSU fører 14-3-0).
De spiller på Bobby Bowden Field på Doak Campbell Stadium (også blot kendt som Doak), der har plads til 82,300 fans.

1.

Bobby Bowden ringsBobby Bowden var en uhyre succesrig head coach for Florida State. Han voksede op i Birmingham i Alabama i 30’erne og 40’erne. Derfor var han også fan af The Tide, der blandt andet hævder nationale mesterskaber i 1930, 1934 og 1941. Bowden kom selv til Tuscaloosa som quarterback, men skiftede dog skole efter første sæson. Som træner kom han aldrig til Alabama, men måske det var værst for Alabama, for se blot på Bowdens resultater lige syd for statsgrænsen i Floridas hovedstad, Tallahassee.

Bowden havde mellem 1977 og 2003 hele 18 sæsoner med mindst ti sejre mod ni med færre end ti.
Bowdens Seminoles endte mellem nummer et og fem hvert eneste år mellem 1987 og 2000.
Da FSU fra 1992 blev medlem af ACC, startede de med at vinde konferencen hver sæson resten af årtusindet. Fra ’92 til ’05 vandt de ACC hvert år på nær to.
I 1993 og 1999 vandt Bowden det hele og blev nationale mestre. Han vandt ikke det hele hvert år, men der er ikke mange, om nogen, der har været så konsistent gode.

2.
Osceola, Renegade og det brændende spyd. Seminoles-navnet refererer, som det ofte er tilfældet med steder og ting i USA, til indfødte amerikanere. The Seminoles er en stamme, der stammer fra Florida. Nu er det med indfødte amerikanere jo et diskussionspunkt i football, ikke mindst fordi NFL-holdet fra Washington møder modstand pga. deres navn. Sådan er det også hos FSU. Særligt i disse dage er mange studerende opmærksomme på ikke at krænke nogen, så der er også modstand mod denne tradition.

Faktum er dog, at den har opbakning fra Seminoles-stammen. Et andet faktum er, at det jo ser uomtvisteligt fedt ud, når hesten Renegade kommer hamrende ind på stadion med en repræsentant for den historiske Høvding Osceola på ryggen. I hånden over hovedet har Osceola et brændende spyd, som han rider ind midt på banen og stikker i jorden. En virkelig dramatisk og unik tradition.

3.
I en hurtig associationstest, hvor jeg siger “overskæg”, skulle det gerne forholde sig sådan, at en af de første ting, du vil sige er “Burt Reynolds” (alternativt Tom Selleck, men det er en helt anden snak). Reynolds er kendt som The Bandit i Smokey and the Bandit og J.J. McClure i The Cannonball Run. I lidt mindre grad er han kendt som quarterbacken fra den originale The Longest Yard fra 1974 og træneren i remaken fra 2005.

Men Reynolds har ikke bare spillet football-spiller. Han har også spillet football. I 1950’erne var Reynolds så god en football-spiller i high school, at FSU tilbød ham et football-stipendium. Han kom på universitetet, hvor han delte værelse med den legendariske Lee Corso. I første kamp i anden sæson blev han dog skadet, og hans karriere var dermed slut – football-karrieren i hvert fald. Som vi ved, fik han en strålende karriere som badass på det store lærred.

4.

Florida State defeats NC State 49-17 in TallahasseeFootball er for mange liv og død. Derfor er det også passende, at man har en såkaldt “Sod Cemetery” (jordgravplads) hos FSU. Det er en gravplads, der ligger ved stadion, og som på bizar vis hylder FSU’s største sejre. Traditionen startede i 1962, da et medlem af den sportsadministrationen bad en spiller tage et stykke jord fra banen med hjem fra Georgia. Siden har FSU-spillere taget et stykke jord med fra hver udebanekamp, hvor de var underdogs, hver udebanekamp mod Florida, hver ACC-mesterskabskamp og hver bowl-kamp. De tager et stykke jord med, når de vinder, og det gjorde de også, da de spillede uafgjort, da det var en mulighed. I dag er definitionen mere løs og dækker alle “vigtige” kampe. På nuværende tidspunkt (2016) er der flere end 90 jordprøver begravet ved Doak. Før jorden begraves ligger den lit de parade, som Clemson-eksemplet til højre. Det er vitterligt en af de mest gakkede traditioner, og dermed en af de bedste.

5.
The War Chant og the Tomahawk Chop. Hvis du er til alt, hvad der er relateret til indfødte amerikanere, så er FSU lige noget for dig. Før kampen har de udover høvdingen, et såkaldt War Chant, som spiller, mens fans laver en huggebevægelse med armene i takt. Læg dette sammen med et brændende spyd og en faux begravelse af sine modstandere, og du får en bunke ret så krigeriske traditioner.

Go ‘Noles!

Billeder: FloridaMemory.com, Pinterest, Filmlinc.org, Photoshelter.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *