Verdens bedste hold: Alabama

alabama - cover

Dette er en del af en serie, hvor jeg giver dig fem grunde til at holde med et givent hold, for det er sjovere at følge med i sporten, når man har en favorit. Vi kigger på de store, kendte hold og deres traditioner, vandrehistorier og generelle sejhed.

(Opdateret efter 2016-sæsonen)
(De første seks afsnit af serien kørte sidste år på Gul Klud, som jeg var tilknyttet på det tidspunkt)

I dag kigger vi nærmere på The University of Alabama Crimson Tide
Alabama har flere nationale mesterskaber end noget andet hold. De hævder 16 af slagsen: 1925, 1926, 1930, 1934, 1941, 1961, 1964, 1965, 1973, 1978, 1979, 1992, 2009, 2011, 2012 og 2015.
Indtil 2009 sagde man, ”our players don’t win Heismans, our teams win championships,” men så skete running back Mark Ingram, og man takker jo ikke nej. Siden vandt Derrick Henry trofæet i 2015.
Deres største rivaler er: Auburn (45-35-1 Alabama). Dette opgør var på pause i 41 år pga. uenigheder over dommerne. Det er had. Tennessee (53-38-7 Alabama). I mindre grad LSU (51-25-5 Alabama).
De spiller på Bryant-Denny Stadium i Tuscaloosa, Alabama. Det har plads til 101.821 og er verdens 10.-største stadion.

1.
Den måske mest legendariske football-træner overhovedet, Bear Bryant, var lige ved at vinde en hel masse med både Kentucky og Texas A&M, inden han tog til Alabama i 1958. Dér vandt han til gengæld stort. Han var som spiller med til at vinde et nationalt mesterskab for Alabama i 1934, hvor han spillede mod ærkerivalerne Tennessee med et brækket ben. Som træner vandt han uhørte seks nationale mesterskaber med Alabama (’61, ’64, ’65, ’73, ’78 og ’79). Det har ingen overgået.

alabama - bear

Bear Bryant er kendt for at sige, at det at spille for uafgjort ved f.eks. at sparke et field goal i stedet for at satse på at vinde og risikere et nederlag vil være ligeså forkert som at kysse sin søster. Han ringede på et tidspunkt til Auburn længe før solen stod op. Ingen svarede. Da han endelig fik fat i dem, var han rasende over, de ikke tog telefonen. ”Don’t y’all care about football?” spurgte han.
alabama - bear2Men det ubetinget bedste ved Paul William Bryant er, hvordan han fik kælenavnet ”Bear.” Da han som 13-årig knægt i Arkansas så, et omrejsende cirkus kom forbi, indvilligede han i at slås mod en bjørn. Bjørnen slap ud af lænkerne inde i buret, og Bear Bryant undslap med livet i behold. Hos Alabama er farverne officielt hvid og dyb rød (crimson), men det sort-hvide ternede mønster gælder også. Det gør det pga. Bryants hat. Bear Bryant har fået lavet en film og flere bøger om hans liv. Et museum og et stadion er opkaldt efter ham. Det samme er en vej og masser af børn i Alabama.
Bear Bryant døde 26. januar 1982, mindre end en måned efter han trak sig tilbage. Han kunne ikke leve uden football. VIdeoen her vises før kampe på Bryant-Denny Stadium, og udover highlights fra holdets rige historie, slutter den af med Bryants stemme, der lyder som et entreprenørmaskine på arbejde og siger, “I’d like for the people to remember me as being a winner, ‘cause I ain’t never been nuthin’ but a winner.”

Nu er deres træner Nick Saban. Han har på Facebook flere likes fra Alabama end Gud. Nej, seriøst.

2.
Hvis du er NFL-fan, kender du Vince Lombardi. Han var den legendariske Green Bay Packers-træner, som selveste Super Bowl-trofæet er opkaldt efter. Da han efter sit holds sejr i den første Super Bowl i 1967 blev spurgt, hvordan det var at træne verdens bedste hold, svarede han, at det vidste han ikke, for de havde endnu ikke spillet mod Alabama. Så gode var Alabama den sæson, hvor de som de eneste vandt det hele, men på bizar vis blev snydt for deres tredje mesterskab i træk. MVP i den første Super Bowl var i øvrigt tidligere Alabama-quarterback Bart Starr. Han blev også MVP året efter. I den tredje var det en anden tidligere Alabama-quarterback, der blev MVP., hvilket bringer os til nummer tre:

3.
Joe Namath, fordi Joe Namath. Han vandt et nationalt mesterskab med Alabama og en Super Bowl med Jets. Bear Bryant kaldte ham den bedste spiller, han nogensinde trænede. Og så var og er han bare indbegrebet af cool.

alabama - bear annd namath

alabama - namath1

alabama - namath2

Former New York Jets quarterback Joe Namath points to his championship ring before the Seattle Seahawks play the Denver Broncos in the NFL Super Bowl XLVIII football game in East Rutherford, New Jersey, February 2, 2014. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: SPORT FOOTBALL TPX IMAGES OF THE DAY)

alabama - namath4Husk også at det var Joe Namaths hår, der fik Homer Simpsons mor til at forlade familien. Bare tanken om at man kan finde en Joe Namath derude må være nok til at få enhver til at smide, hvad de har i hænderne.

4.
Hos Alabama siger man, at deres tradition er at vinde. Andre siger, sejre ikke kan være en tradition, for det er ikke et ritual. Det er der måske noget om rent sprogligt, men ingen vinder mere end Alabama, så de er ligeglade.
De har vundet nationale mesterskaber i 20’erne, 30’erne, 40’erne, 60’erne, 70’erne, 90’erne, 00’erne og 10’erne.
De har vundet flere mesterskaber end noget andet hold – 16.
De har spillet i flere bowls end noget andet hold – 66.
De har vundet flere bowls end noget andet hold – 38.
De har en winning record mod alle andre nuværende og tidligere SEC-hold. SEC er Alabamas konference og den bedste i landet. Den konference har de vundet 26 gange.
De har pt. seks år i træk skaffet den bedste gruppe nye spillere fra high school.
Alabama har slået deres rivaler flere gange end omvendt.
Kan du lide at vinde, så er Alabama dit hold. Punktum.

5.
Hvordan man end vender og drejer det, så er Alabama det mest succesfulde hold fra Alabama, og Alabama er ifølge de fleste den mest football-gale stat i USA. Alle her går op i football, og det i en grad, så man ville gå under titlen ”ekspert” i Danmark. Et Alabama-hold har spillet i the BCS National Championship Game fra ’09 og til de ændrede systemet (Alabama vandt i ’09, ’11 og ’12. Auburn vandt i ’10 og tabte i ’13). Alabama var med i første udgave af College Football Playoff og vandt det hele året efter i ’15. Det er ud af 128 hold! Det skyldes flere ting. For det første har staten Alabama intet professionelt hold i nogen sport, så entusiasmen koncentreres om relativt få hold, og Alabama Crimson Tide har som nævnt været helt ubegribeligt succesfulde næsten altid. Derudover er der det ved det, at football i tidernes morgen næsten udelukkende blev spillet på eliteuniversiteterne i det nordøstlige USA (Ivy League refererer til skolernes football-evner) og så på vestkysten. Da Alabama slog Washington i The Rose Bowl efter 1925-sæsonen, blev de mødt med parader og jubel på hver eneste togstation tilbage gennem sydstaterne. Nu hader alle andre end Alabama virkelig Alabama, men i tyverne var de Dixie’s Team, og for sydstaterne repræsenterede de oprejsning for arret efterladt af nederlaget i Borgerkrigen 18alabama - gump61-65. Det er mere end bare football. Hvis du skal vælge et hold, hvorfor så ikke vælge et, der vinder, spiller i solskin, og som er liv og død for alle, du møder, når du tager over og ser dem?

Som du måske husker, så spillede Forrest Gump for Alabama, og derfor kaldes man for en Gump, hvis man er den der type fan, der ikke mener, det er fysisk muligt for Alabama at tabe. Det er sådan halvt en overbærende hån og halvt en hædersbevisning at blive kaldt for en Gump.

Tag mit ord for det: Denne video beskriver virkeligheden i Alabama – i hvert fald, når man ikke lige møder en Auburn-fan.

Roll Tide!

Alle indlæg i serien

Billeder: wrcbtv.com, SaturdayDownSouth.com, Time Magazine, AL.com, nydailynews.com, wsj.net, dunk360.com, selvedgeyard.com, celebrityauctions.co,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *